Обрізка плодових дерев навесні

 

Посадити сад – це лише перший крок до отримання врожаю. Щоб він добре плодоносив і не хворів, потрібна обрізка плодових дерев. Роблять її навесні та восени. Поговоримо про весняну. Обрізаючи рослину, ви її травмуєте. Тому дуже важливо підібрати вид і якість інструменту, який будете використовувати. Від них залежить, чи швидко відновиться дерево. Для цього знадобляться:

  • садова ножівка;
  • секатор. Професійні садівники використовують інструмент Fiskars, BAHCO, FELCO;
  • повітряний секатор – секатор на довгій штанзі, для обрізки гілок нагорі;
  • сходи;
  • окуляри;
  • Садова замазка, лак-бальзам Lac Balsam, садовий вар або фарба на оліфі – засоби, необхідні для обробки місця зрізу.

Не можна робити обрізку іржавим інструментом. Інакше дерево може захворіти і в результаті загинути.

Весняна обрізка плодових дерев

У власників садів часто виникає питання: коли навесні робити обрізку плодових дерев, чи можна після початку сокоруху? Все залежить від того, в якому стані ваш сад. Стовбур розщепився, зламалися гілки під вагою снігу? Звичайно ж, обрізка неминуча. Коли ж нічого подібного немає, то травмувати дерева не варто. Адже обрізка – не самоціль. Якщо формуєте дерева за правилами, знадобиться тільки мінімальна коригувальна операція, без якої можна і зовсім обійтися.

Схема і технологія

Перш ніж приступити до самої обрізки, необхідно визначити, для чого вона необхідна і скласти план дій.

Нижче представлені основні цілі, яких садівники домагаються за допомогою цієї процедури:

  • сформувати правильну крону дерева;
  • зміцнити тонкі молоді пагони;
  • видалити перехресні гілки, розрядити крону для проникнення в неї сонячного світла;
  • видалити хворі гілки, давши можливість, рости здоровим;
  • збільшення кількості плодоносних гілок;
  • підготувати дерево до зимового періоду.

Якщо необхідно домогтися від плодового дерева максимально швидкого зростання, в період обрізки необхідно скоротити основне число плодоносних бруньок.

Після того як мета визначена, важливо вивчити техніки обрізки. Відомі кілька технік, серед яких найпопулярніші три:

  1. Зріз на бруньку. Дана техніка допомагає задати вірний напрямок росту гілки. Слід знайти гілку з хорошим приростом. Ріжуча пластика секатора повинна бути повернута до залишеної частини гілки. Зріз проводиться під невеликим кутом, в 5 мм. перед брунькою. Нова гілка буде рости в тому напрямку, куди дивиться брунька.
  2. Зріз на кільце. Цю техніку використовують, коли необхідно прибрати повноцінну гілку, яка росте всередину крони, заважає іншим гілкам і створює густоту. Схема така: в тому місці, де з’єднуються гілки необхідно провести зріз точно по зовнішньому кільцю.
  3. Зріз на бічне відгалуження. Дана техніка дозволяє змінити напрямок росту з одних пагонів на інші. Недієздатні гілки зрізаються, а бічні беруть на себе функцію головних гілок.

Популярні техніки обрізки: зріз на бруньку, зріз на кільце і зріз на бічне відгалуження

Догляд після обрізки

Якщо діаметр зрізу більше 1 см, рану слід обробити в обов’язковому порядку. Для цього необхідно придбати Лак-бальзам або садовий вар і обробити ним рану на дереві.

Якщо Лак-бальзам або садовий вар з якихось причин не лягає на рану, можна скористатися фарбою на оліфі.

Молоді фруктові дерева слід підрізати тільки з метою формування правильної крони. Інакше підрізування може привести до погіршення плодоносних властивостей.

Люди, які дбають про своїх деревах і виробляють правильно і вчасно обрізку, завжди отримують подяку у вигляді гарного врожаю.

Якщо ж людина вперше вирішив зайнятися цією процедурою, дуже важливо дотримуватись рекомендацій знаючих садівників, так як даний процес тільки на перший погляд здається простим.

Для досягнення максимального ефекту – користуйтесь послугами професіоналів.

Обрізка плодових дерев – важливий фактор для здорового і плодоносному саду. І робити її потрібно уміючи.

Існує кілька правил, яких садівники-професіонали дотримуються завжди:

  • Обрізку потрібно починати відразу, як тільки спали великі морози (найчастіше це кінець січня, початок березня). Таким чином, рани не підмерзнуть, а коли почнеться сокорух, затягнуться швидко.
  • Зрізи повинні бути рівні, гладкі. Їх необхідно змастити садовим варом.
  • Підрізати пагони потрібно над бруньками, які ростуть назовні від крони. Здійснюють зріз зсередини назовні.
  • Гілки, що є продовженням стовбура, повинні бути довшими за інші.
  • На слабких деревах роблять коротку обрізку. Обрізають над другою-третьою бруньками.
  • При сильному зростанні роблять середню обрізку. Гілки обрізають над п’ятою брунькою.
  • Для сильнорослих дерев проводять довге підрізування, залишаючи від восьми і більше бруньок.

Формувати крону молодого дерева можна починати на другому році його життя і продовжувати протягом декількох років. Плоди на яблунях, грушах з’являються на багаторічних пагонах, а сливи, вишні плодоносять вже наступного року після посадки. Знаючи про це, весняна обрізка плодових дерев може проводитися без особливої втрати для майбутнього врожаю. Поширені без’ярусні та розріджені двоярусні системи формування крон. Остання ідеально підходить для вишні, сливи, аличі. Основа такої крони – стовбур і до десятка бічних гілок, які ростуть від стовбура ярусами на відстані до двадцяти сантиметрів один від одного.

Як правильно обрізати плодові дерева навесні і сформувати крону:

  • Провідник – це центральний стовбур, зрізаємо приблизно на 80-сантиметровій висоті від основи. Головне: на провіднику має залишитися до десятка бруньок. З них підуть нові пагони, бічні гілки. Це – перший ярус.
  • У наступному році видаляємо пошкоджені за зиму гілки, вибираємо три-чотири міцних. Решта видаляємо. Це – ярус другий.
  • Таким же чином сформуємо третій ярус вже на четвертий рік.
  • Дерево досягло чотириметрової висоти (низькорослі плодові дерева – максимальної), видаляємо провідник над верхньою гілкою. Таким чином, зупиняєм зростання, повністю сформуємо крону дерева.

Обрізка плодових дерев навесні терміни її проведення – кінець зими або рання весна. Особливо це важливо для абрикоса, вишні, персика, аличі. Влітку роблять обрізку тільки для того, щоб видалити поросль, гілки, які сприяють непотрібній густоті крони.

Обрізка дорослих плодових дерев

Ваш сад вже плодоносить. Але він, так само як і молоді дерева, вимагає догляду і видалення засохлих або хворих гілок. Як правильно обрізати плодові дерева навесні? Загущену крону плодового дерева потрібно проріджувати. Через п’ять років видаляють провідник. Це обмежить зростання вгору. Видаляють гілку повністю або частково. Часткове видалення сприятиме росту гілки, яка розташована поруч. Потрібно зрізати і хворі, засохлі гілки – поліпшується освітленість крони, плоди розподіляються рівномірно.

Якщо крона пірамідальна (груша – гілки ростуть вгору), що відростають гілки потрібно опустити вниз: залишають ті, які спрямовані вниз, а ті, що вгору, обрізають. В інших плодових дерев гілки спрямовані вниз – їх потрібно підняти: видаляють спрямовані вниз. Щоб омолодити дерево, знадобиться вирізати верхню частину стовбура і прорідити крону. Для цього слід видалити старі, що йдуть всередину крони, гілки, які переплітаються. Дуже густу крону, щоб сильно не травмувати рослину, не слід проріджувати відразу, розтягніть операцію на два-три роки.

 

 

Схеми обрізки груші, вишні, яблуні

Обрізка плодових дерев навесні схема для груші:

  • Взимку гілки підмерзають і з’являються дзиги. Їх повністю видаляють або ж підрізають.
  • Якщо сильно обрізати, це послабить дерево, плоди з’являться значно пізніше, ніж очікуєте. Краще зробити помірну обрізку.
  • Річні гілки корисно злегка вкоротити. Це їх тільки підсилить.

Для вишні, черешні:

  • У молодих деревах залишають п’ять-сім сильних гілок, «ростучих» в різні боки. Відстань між ними до 10 сантиметрів.
  • Всі слабкі гілки видаляють.
  • Провідник повинен бути довшим за інші на 20 сантиметрів.
  • Вишню і черешню обрізають тільки навесні.

Для яблунь:

  • Перш, ніж почати обрізку, потрібно очистити стовбур, основні гілки від пагонів.
  • Омолодити стару рослину, збільшити врожайність видаленням третини гілок і відростків – головне, не перестаратися.
  • Здійснювати обрізку потрібно протягом декількох років.

Кілька порад досвідчених садівників

Працюючи в своєму саду, враховуйте досвід інших садівників і не забувайте:

  • Видаляючи гілки, не залишайте пеньки, зрізайте у самого стовбура.
  • Правильно зроблений зріз залишає слід акуратно зарослого «кільця».
  • Видаляючи товсті гілки, спочатку зробіть надпил знизу, а потім зверху. Таким чином, непошкодженою залишиться кора, якщо гілка впаде.
  • Видалили гілку неправильно, є пошкодження – зачистите, обробіть варом зріз.
  • З обрізкою підмерзлих дерев краще почекати до наступної весни.
  • Пломбувати дупла, свердлити дренажні отвори не можна.
  • Якщо є небезпека облому гілок під вагою плодів, не ставте підпірки. Краще обірвати частково плоди. Інакше рослина звикне і не зможе утримувати гілки самостійно.
  • Обрізаючи, секатор потрібно тримати вузькою частиною до гілки.
  • Хочете сформувати пишну крону молодого дерева, укоротіть провідник на ¼.
  • Провідник повинен бути тільки один. Є конкуренти – ліквідуйте.
  • Через рік після висадки рослини укоротите його стовбур сантиметрів на 20, а гілки до 7 сантиметрів. Зверніть увагу: гілки внизу повинні бути довшими.